STADGAR FÖR LIDINGÖ FILATELISTFÖRENING 2021
§ 1. Föreningens ändamål
Lidingö Filatelistförening (LFF) är en ideell organisation med syfte att främja filatelin, samlandet av frimärken och närliggande områden som t ex vykort.
Föreningen skall visa särskild uppmärksamhet åt hembygdsfilatelin inom Lidingö.
§ 2. Anslutning
Föreningen är en lokalförening inom Sveriges Filatelistförbund.
§ 3. Medlemskap
Till medlem av föreningen kan antas var och en, som fyllt 18, och som ansluter sig till föreningens syfte och stadgar. Inträdesansökan skall ske på blankett, som fastställts av föreningens styrelse.
Inval prövas av föreningens styrelse, varefter frågan om inval avgörs på allmänt föreningsmöte.
Ungdom mellan 7 och 18 år kan upptas som medlem i föreningens ungdomsav-delning.
Medlem, som utfört särskilt förtjänstfull insats för föreningen och till filatelins fromma, kan utses till hedersmedlem. Hedersmedlem utses på förslag av styrelsen och föreläggs årsmöte. Förslaget kräver antagande med minst ¾ majoritet. Hedersmedlem är befriad från årsavgift till föreningen men har samma rättigheter som övriga medlemmar.
§ 4. Medlemsavgift
Medlemsavgift till föreningen bestäms vid ordinarie årsmöte.
Avgiften skall vara betald senast den 15 april.
Medlem i föreningens ungdomsavdelning erlägger medlemsavgift endast till förbundet (Sveriges Frimärks-Ungdom).
§ 5. Utträde
Medlem, som önskar utträde ur föreningen, skall skriftligen anmäla detta till styrelsen. Medlem som utträder har inte rätt att återfå någon del av erlagda avgifter.
b) Vid försummelse att senast tre månader efter föreskriven tid erlägga årsavgif-
ten eller vid överträdelse av föreningens stadgar kan medlem uteslutas ur föreningen.
§ 6. Styrelse
Föreningen väljer inom sig en styrelse, som består av fem ordinarie ledamöter och en suppleant. Årsmötet väljer ordförande särskilt. Styrelsen konstituerar i övrigt sig själv, varvid utses vice ordförande, sekreterare, kassör, klubbmästare och redaktör för ”bulletinen”. Dessutom kan styrelsen till sig adjungera personer som cirkulationsföreståndare, lotteriföreståndare och andra, sakkunniga för vissa frågor. Dessa har yttrande- och förslagsrätt men inte rösträtt.
Ordförande väljs för en tid av två år. Övriga ordinarie ledamöter samt suppleanter väljs även för två år, varvid halva antalet väljs varje år.
För beslut av föreningsstyrelsen fordras enkel majoritet.
Styrelsen är beslutsmässig då minst fyra ledamöter är närvarande. Då styrelsen inte är fulltalig måste minst tre av de närvarande vara ense om fattade beslut.
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller sekreteraren eller om två styrelseledamöter gemensamt fordrar det.
Ordföranden svarar för att fattade beslut verkställs.
Styrelsen skall under gemensamt ansvar handha föreningens ekonomiska angelä-genheter. Styrelsen skall till årsmötet avge berättelse över föreningens verksamhet under det gångna verksamhetsåret. Till berättelsen skall fogas redogörelse för föreningens ekonomiska ställning.
Ordföranden och kassören tecknar var för sig föreningens firma.
§ 7. Revisorer
En revisor och en suppleant för dessa väljs av årsmötet för tiden till nästa årsmöte. Revisorerna skall granska föreningens räkenskaper och styrelsens förvaltning samt till årsmötet avge revisionsberättelse.
§ 8. Valberedning
En valberedning bestående av tre ledamöter, varav en sammankallande, samt en suppleant, väljs av årsmötet för tiden till nästa årsmöte.
§ 9. Verksamhetsår
Verksamhetsår och räkenskapsår är lika med kalenderår.
Verksamhetsberättelse skall senast den 15 februari överlämnas till revisorerna.
Revisionsberättelse skall föreligga senast den 1 mars.
§ 10. Årsmöte
Årsmöte skall hållas senast före mars månads utgång. Kallelse utsänds senast 30 dagar före årsmötet. Eventuellt förslag till stadgeändring bifogas kallelsen. Motioner till årsmötet inlämnas till styrelsen senast 14 dagar före årsmötet.
Om extra årsmöte utlysts skall kallelse till detta utfärdas 15 dagar före angiven dag.Vid årsmöte fattas beslut med enkel majoritet. Röstning sker öppet om inte vid val sluten röstning begärs. Vid lika röstetal gäller den mening, som biträdes av årsmötets ordförande. Vid sluten omröstning och lika röstetal avgör lotten. Styrelseledamot har inte rösträtt i frågor, som rör styrelsens ansvarsfrihet.
- Vid årsmöte skall följande frågor behandlas:
- Årsmötet öppnas.
- Upprättande av röstlängd.
- Val av ordförande för årsmötet.
- Val av sekreterare för årsmötet.
- Val av två justeringsmän, tillika rösträknare, att jämte årsmötets ordförande justera protokollet.
- Fråga om årsmötet utlysts i stadgeenlig ordning.
- Fastställande av dagordningen för årsmötet.
- Föredragning av styrelsens verksamhetsberättelse.
- Föredragning av kassörens redogörelse.
- Föredragning av revisorernas berättelse.
- Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
- Behandling av propositioner, motioner och skrivelser.
- Fastställande av föreningens årsavgift för nästkommande år.
- Val av ordförande för två år.
- Val av tre styrelseledamöter för två år.
- Val av två styrelsesuppleanter för två år.
- Val av två revisorer för ett år.
- Val av en revisorssuppleant för ett år.
- Val av ungdomsledare.
- Val av ombud till förbundskongressen.
- Val av valberedning, tre ledamöter varav en sammankallande, för ett år.
- Fastställande av sammanträdesdagar för ett år.
- Övriga frågor.
- Årsmötet avslutas.
§ 11. Föreningsmöten
Föreningen har ordinarie sammanträden minst en gång i månaden med undantag för juni, juli och augusti. Dag för föreningsmöten beslutas årsvis i förväg och meddelas medlemmarna genom annons i SFT och i Bulletinen.
§ 12. Protokoll
Vid föreningsmöten och styrelsesammanträden skall protokoll föras.
Vid årsmöte skall protokoll från föregående årsmöte föreligga och på begäran uppläsas.
§ 13. Medlemsblad
Föreningen utger ett föreningsblad Bulletinen, för vilket styrelsen är ansvarig utgivare. Redaktören svarar för att bulletinen får ett meningsfullt innehåll. Den skall bl.a. innehålla information om kommande föreningsmöten samt referat från möten som ägt rum.
§ 14. Stadgeändring
Ändring av dessa stadgar kan endast ske vid ordinarie årsmöte. Förslag till stadgeändring kan väckas av styrelsen eller av enskild föreningsmedlem. Förslag skall vara styrelsen tillhanda senast den 20 januari. Förslag till stadgeändring skall sändas till medlemmarna i samband med kallelse till årsmötet. Om förslaget vid årsmötet biträdes av 2/3 majoritet av de på årsmötet avgivna rösterna, skall det bordläggas för avgörande vid ett följande föreningsmöte, varvad även då krävs att 2/3 av de avgivna rösterna biträder förslaget.
§ 15. Upplösning
För upplösning av föreningen fordras beslut av två på varandra följande allmänna möten, av vilka det ena skall vara ett ordinarie årsmöte. Förslag om föreningens upplösning väckes och avgörs på samma sätt som är föreskrivet för ändring av stadgar. Samtliga medlemmar skall dock minst en månad före föreningsmöte tillsändas förslaget med angivande av orsak till detsamma jämte styrelsens yttrande däröver.
För giltigt beslut om upplösning av föreningen fordras att minst 4/5 av de på respektive mötet avgivna rösterna biträder förslaget.
Om beslut fattas om föreningens upplösning skall, sedan samtliga skulder betalats, tillgångarna överlämnas till sammanslutning i Lidingö med liknande ändamål eller användas till något för filatelin nyttigt syfte.
Reviderade vid ordinarie årsmöten 2020 och 2021.